Първи тренинг по проект "Задвижвано от потребителите социално предприемачество"


Проект ‘’Задвижвано от потребителите социално предприемачество“
Програма Еразъм  + Ключова дейност 2: Стратегически партньорства
( № на договора: 2015-1- BE02-KA202- 012268)

ПЪРВИ ТРЕНИНГ ПО ПРОЕКТА

Първият тренинг по проект „ Задвижвано от потребителите социално предприемачество“ се проведе в гр. Хаселт, Белгия от 23  до 27.11. 2015 г. Българските участници в тренинга бяха шест- Марионела Стоянова / ръководител на българската група и асистент/, Мария Крушкова, Димо Димитров и Диян Бъчваров- лица със специфични потребности, потребители на услугите на Сдружение „Социален център Бургас“, Ана Крушкова- асистент и Виктория Ганчева- преводач и асистент.
Пътуването на участниците в Първият тренинг до Белгия беше в известен смисъл предизвикателство. Това бе така, защото по това време на годината няма директни полети от Бургас до Брюксел. Затова групата първо пътува със специализиран транспорт на фирма Бургасбус от Бургас до София и след това със самолет от София до Брюксел. Адаптиран транспорт посрещна групата на летището в Брюксел и ни откара до гр. Хаселт. Най- важното нещо, което впечатли хората на инвалидни колички от България и техните придружители, беше факта, че в Белгия количките задължително се фиксират със специални приспособления към пода на микробуса, за да се предпази човека в тях от евентуален инцидент / падане/.
След една нощ престой в хотел „ Холидей експрес“, който се оказа не много добре адаптиран,  българската група беше  настанена в хотел „Холидей Ин“. Стаите бяха широки и адаптирани за хора на инвалидни колички.
През цялото време  закуската се провеждаше в самия хотел. На обяд участниците в повечето случаи хапваха сандвичи или пица. А вечерите се състояха в заведения за хранене.  


Вкусната храна също допринесе за приятното прекарване

Според членовете на българската делегация, работната програма беше много добра. Повечето от българските участници се включваха в подобен тренинг за първи път, за някои от тях това бе и  първо  пътуване  в чужбина.
С голям интерес беше посрещнато запознаването със системата на социалните услуги за хората с увреждания в Белгия.  Интересно за всички беше и първоначалното представяне на партньорските организации. Много позитивно бяха  оценени включените в програмата посещения в домовете на потребители на АДО Икарус. Хората с увреждания от България  видяха, че хора, които имат същите проблеми като тях, също придвижващи се с инвалидни колички, могат да живеят независим живот, ако ползват подходящи социални услуги.
Много впечатляващо за членовете на българската група беше посещението във Фламандската агенция за хората с увреждания в Брюксел, както и откритието, че Агенцията финансира напълно организациите, които предоставят разнообразни  услуги за хората с увреждания, в т. ч. и Бюджетите за лична помощ, с които човек с трайно увреждане може да си наеме един или повече личен асистент.
Много добре вмъкнати в програмата бяха и т. нар. „свидетелски разкази“  на хора с увреждания от Белгия. Хората с трайни  увреждания, които бяха поканени, със своите разкази дадоха кураж и надежда на всички, за това, че животът на един човек с увреждане може да бъде много по- добър. Такава беше например срещата с Вивиан Соре. Тя е с тежко трайно увреждане. Използва инвалидна количка, а за извършване дейности от ежедневния живот й помага личен асистент. Вивиан е завършила Психология  и  е една от основателките на АДО Икарус. Активно пътува в Белгия и извън  страната. Участва в обучения свързани с разясняване идеята за независим живот на хората с увреждания. Друга много вълнуваща среща беше тази с Марайке, млада жена с парализа на долни крайници, носителка на златни медали от първенства по лека атлетика за параолимпийци.    


Обща снимка на участниците в Първия тренинг с Марайке- параолимпийски шампион по лека атлетика


...и снимка на Диян от българската група  с Марайке


Българската група заедно с една от лекторките - Вивиан Соре и с Жак Гьортс- координатор на проекта


На посещение в адаптираното жилище на жена с трайно увреждане, потребителка на услугите предоставяни от АДО Икарус, в което тя живее самостоятелно.


Българската делегация заедно с г-жа Карина де Беуле след лекцията във  Фламандската агенция за хората с увреждания в Брюксел.

Всички от българската група харесаха залите, в които се провеждаше тренинга. Зала „Корда кампус“ бе много нова и модерна. Другата зала, в един от офисите на АДО Икарус беше зала използвана от дълго време и това ни даде възможност да се доближим до ежедневния живот на организацията.
Също така всички участници се чувстваха добре и в залата на хотела, той като оставайки в нея, не се налагаше да се пътува, а това означаваше  и малко  повече време за сън. 
В началото на Първия тренинг, съвсем  разбираемо никой не познаваше останалите  партньори.  Но членовете на различните партьнорски организации бързо установиха близост. Хубаво е, че в рамките на проекта може да се  научи  повече едни за други, да се обмени  опит. Когато участниците в тренинга трябваше да си кажат „довиждане“ последната вечер в Хаселт, всички се чувстваха  малко тъжни, че трябва да пътуват обратно на следващия ден. Но всички очакват  с нетърпение следващия тренинг и се надяват, че проектът ще бъде наистина полезен за всички партньори.    


Участниците в Първия тренинг на посещение в офиса на АДО Икарус в гр. Хаселт

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Занятие по хлеботерапия проведоха потребителите на ЦСРИ

Тържество по случай "Международния ден на хората с увреждания"

Интересен и запомнящ се Ден на народните будители