До града с много имена и обратно

На 20 и 21 септември, потребителите на Център за социална рехабилитация и интеграция към Сдружение „Социален център Бургас“  проведоха екскурзия до гр. Стара Загора. Първият ден от пребиваването ни в града на липите съвпадна с дългоочаквания мач на Дрийм тийма на Барселона срещу отбора на Христо Стоичков и звездните ни футболисти от 1994г. Всички – и запалянковците сред нас и тези, които не са твърде големи любители на футбола, посетихме мача . След  двубоя  групата ни бе поздравена лично от Димитър Бербатов.
На следващия ден посетихме Регионалния исторически музей и единствения по рода си Музей на религиите в Стара Загора.   Останахме впечатлени от забележителната сграда на Историческия музей, която прилича на пясъчен часовник, символизиращ изтичащото време. Още повече се възхитихме на богатата музейна сбирка, включваща артефакти от различни времеви периоди, когато тези земи са влизали в рамките на Източната римска империя, когато са станали част от България, след това от периода на византийското робство и когато тук се са водили битките от Руско- турската освободителна война. Силно впечатлени бяхме от историята за възстановяването на града – опожарен по време на Руско-турската освободителна война, но възкръснал като птицата феникс, след Освобождението.    Видяхме копие на Самарското знаме и един от преписите на История славянобългарская на Паисий, съхранявани също в старозагорския музей. Наученото по време на тези интересни посещения  екскурзиантите използваха по- късно през деня, когато участваха в подготвената предварително викторина с въпроси свързани с историята и развитието на града.  
Разходихме се по главната улица,  забавлявахме се, направихме снимки и изпълнение с най- хубави емоции поехме пътя обратно към морето и Бургас! 


Коментари

ПОПУЛЯРНО

Тържество по случай "Международния ден на хората с увреждания"

Интересен и запомнящ се Ден на народните будители

Среща с журналиста - пътешественик Георги Милков