Втори тренинг по проект "Задвижвано от потребителите социално предприемачество"

Проект ‘’Задвижвано от потребителите социално предприемачество“
Програма Еразъм  + Ключова дейност 2: Стратегически партньорства
(№ на договора: 2015-1- BE02-KA202- 012268)

ВТОРИ ТРЕНИНГ ПО ПРОЕКТА

Вторият тренинг в рамките на проект „ Задвижвано от потребителите социално предприемачество“ се проведе в гр. Валенсия, Испания от 25.04 до 30.04.2016 г. Българската група бе в състав: Марионела Стоянова / лидерна групата и асистент/, Драгомир Костадинов, Александър Димитров, Калина Вергиева- потребители на услугите на Сдружение „Социален център Бургас“, лица със специфични потребности, Недка Костадинова и Павлинка Димитрова- асистенти, Десислава Биволарова- преводач.

I. Транспортът.
Подобно на пътуването за Първия тренинг и в този случай, групата пътува първоначално от Бургас до София със специализиран транспорт и от София до Валенсия със самолет. Придвижването от летището във Валенсия до хотел „Барсело“ бе осъществено с две адаптирани таксита наети от домакините от Университета във Валенсия. И тук, както и в Белгия, на хората ползващи инвалидни колички, както и на техните придружители,  веднага направи впечатление това, че шофьорите не потеглиха преди да фиксират здраво за пода на микробусите инвалидните колички. На самите лица седящи върху количките, също бяха поставени предпазни колани. 


Калина, Алекс и Драго- малко преди качването на борда на самолета.


Калина- поетът в българската група, някъде сред облацците над Средиземно море.
           

Също като в Белгия и в Испания, шофьорите не потеглят преди да фиксират здраво инвалидната количка за пода със специални колани.

II. Храната
Нещото, с което участниците във Втория семинар  винаги ще свързват Испания са дългите и отпускащи обяди. Домакините от Валенсия се бяха постарали да  открият места за обяд в близост до мястото, където се провеждаше тренинга и участниците в него успяха  да опитат някои типични испански ястия- тапас и паеля, също така сангрия. В началото дългото хранене беше малко отегчително за партньорите, но след това те започнаха да се наслаждават на възможността да прекарат повече време заедно с колегите от различни страни и да разговарят помежду си. Иначе за храната всичко, което може да се каже е с една дума- вкусна. Закуските се провеждаха в хотела и бяха типичния бюфет и даваха едно прекрасно начало за деня. Вечерята за участниците в тренинга бе понякога съвместна, а понякога всяка от групите участници се хранеха по отделно. 


III. Програмата и лекторите
Програмата беше добре композирана. В началото на седмицата по- лека и постепенно ставаше  по- интензивна. Интересно в началото бе посещението в организацията СЕДАТ- доброволческа неправителствена организация, осигуряваща помощници на добра воля за студенти с увреждания. Интересно бе и участието в упражнението „  Колективно подобряване на достъпността в "Европейските градове"


Този начин да се оценява достъпа на околната среда - с помощта на специално мобилно приложение на смартфона  бе много нов за участниците от българската група.  След това филма „ Отвътре аз танцувам“,  даде възможност на участниците в тренинга  да открият своите  собствени проблеми и възможни начини за решаването им.
Както по време на Първия тренинг, така и в този случай, свидетелските  разкази на хора с увреждания от Испания  бяха очаквани и изслушани с голям интерес, защото участниците от България бяха много любопитни за живота на хората с увреждания в другите страни.
Единственото нещо,  което се оказа в известна степен трудно особено за преводача беше твърде бързото говорене на испанските лектори .
Лекторите бяха добре подготвени. Особено се хареса презентацията на проф. Антонио Мартинез- Пужалте и разсъжденията относно Правата на хората с увреждания и примерите, които той даваше.


Хорхе Гарсес Ферер, Директор на Изследователския институт към Университета във Валенсия, испанския партньор по проекта приветства с „Добре дошли!“ участниците във Втория тренинг, 25.04.2016.


В залата по време на лекциите.


Пред офиса на СЕДАТ- организация, която помага на студентите с увреждания  да се справят с ежедневния живот.


Турските колеги Гьокхан и Семра боядисват Великденски яйца.


....и – крайният  резултат от боядисването.

Седмицата, прекарана във Валенсия съвпадна със седмицата преди Великден според православната християнска религия. По идея на българската група, на  Велики четвъртък  бе проведено творческо ателие за боядисване на великденски яйца. Българските участници разказаха за смисъла на тази дейност и заедно с всички партньори се включиха   в шаренето на яйцата с материали, които те предварително носеха от България. Тази дейност допринесе за задълбочаване обмена между различните култури и развихряне на творческото въображение.


Българската група заедно с проф. Антонио Мартинез- Пужалте , който представи темата за правата на хората с увреждания.

IV. Залата за тренинга в Изследователския институт към Университета във Валенсия.
Всички от българската група харесаха залата, в която се повеждаше тренинга. В началото всички имаха някои съображения свързани с това, че тя е отдалечена от хотела и ще е трудно придвижването до нея. Но скоро всички установиха, че това не е проблем, поради добре уредения и достъпен за хора със затруднено придвижване градски транспорт. Работещите в Изследователския институт към Университета във Валенсия също бяха изключително мили и с готовност да помагат, ако се налага.

V. Взаимоотношения  с партньорите
Срещите с партньорите от другите организации от Белгия, Испания, Полша, Обединеното краство бяха много хубави и емоционални. Всички те приеха с голямо внимание творческото ателие организиран от българската група за боядисване на великденски яйца. Те бяха заинтригувани от стихотворенията написани от Калина Вергиева посветени на срещата във Валенсия.


Приятни мигове с партньорите.


Българската група в центъра на Валенсия.

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Тържество по случай "Международния ден на хората с увреждания"

Интересен и запомнящ се Ден на народните будители

Среща с журналиста - пътешественик Георги Милков