Посещение на изложба „Завръщане в стария Бургас“


Първото посещение за Новата 2018 - та година на потребителите на ЦСРИ на хора с увреждания към Сдружение "Социален център Бургас" бе в Морското казино, където посетихме изложбата под надслов "Завръщане в стария Бургас". Разгледахме "дрехарницата", където коментирахме модата от началото на 20-те години в дамското и мъжкото облекло. Почти всеки се снима в кабинета на кмета. Посмяхме се на анекдотите и шегите от старите вестници и списания. Научихме повече за известните личности на Бургас, от края на 19 и началото на 20 век. "Бащата" на Бургас - благодетелят Александър Георгиев - Коджакафалията; строителите на града - арх. Рикардо Тоскани и арх. Мария - Луиза Досева; основоположника на Морската градина Георги Духтев; журналистката и борец за правата на жените - Жени Патева и т.н.
Накрая се качихме и в импровизирания вагон от влака, пътуващ по линията Бургас - Анхиало /Поморие/ , където изгледахме филмче за града.
Но и това не беше всичко. Пътуването ни назад във времето и срещата с миналото на нашия любим град продължи с вълнуващ разговор със Соня Кехлибарева - автор на две книги за Бургас.
Не за първи път потребителите на "Социален център Бургас" слушат за историята на града. Доста от фактите вече са им познати. Но всеки път подобни "пътувания назад във времето" ни изпълват с гордост, с любопитство, а също и с чувство на отговорност. Гордост, заради особения дух на този град и хората, които са минали през него; любопитство - за това, как са минавали дните им, какви са били делата им, как са се справяли с различните предизвикателства. И отговорност, как ние ще преживеем нашия живот, какво ще остане от нас за тези, които ще населяват този бряг след нас.


Коментари

ПОПУЛЯРНО

Занятие по хлеботерапия проведоха потребителите на ЦСРИ

Тържество по случай "Международния ден на хората с увреждания"

Интересен и запомнящ се Ден на народните будители