1 ноември - Ден на будителите

Да поговорим за това, кои хора наричаме „будители“ и защо, бе тема на днешното занятие в ЦСРИ на хора с увреждания към Сдружение „Социален център Бургас“. За да бъде по- интересно на всички и, за да провокираме повече размисъл, поканихме нашите потребители да свържат образите на няколко будители с текст, който ги представя. Сред подбраните радетели на българщината имаше писатели, книгоиздатели, революционери, отдали живота си за България. Оказа се, че няма човек, който да не познава Левски и Ботев и да не знае, какви са техните заслуги. Все още се помни и делото на д-р Петър Берон и факта, че той е автор на първия български буквар. Малко по- трудно се оказа да се разпознаването на Добри Чинтулов, но патриотичните му песни се знаят и до днес.
По- подробно се запознахме с живота и делото на Антон Страшимиров- книгоиздател, борец за свобода и справедливост и автор на произведението „Мрак“, което предстои да гледаме на сцената на театър „Адриана Будевска“. Интересно ни бе да узнаем, че всъщност А. Страшимиров е учителствал в нашия край и е издавал вестник в Бургас.
За финала на днешния ден запазихме малка кулинарна задача - закачка. Всеки от потребителите трябваше да украси малък десерт с рисунка в съответствие с днешната тема. Някои нарисуваха книга, слънце... А вие, какво бихте нарисували?

Поклон пред делото на книжовниците, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.


Коментари

ПОПУЛЯРНО

Занятие по хлеботерапия проведоха потребителите на ЦСРИ

Тържество по случай "Международния ден на хората с увреждания"

Интересен и запомнящ се Ден на народните будители