1 ноември - Ден на будителите

Да поговорим за това, кои хора наричаме „будители“ и защо, бе тема на днешното занятие в ЦСРИ на хора с увреждания към Сдружение „Социален център Бургас“. За да бъде по- интересно на всички и, за да провокираме повече размисъл, поканихме нашите потребители да свържат образите на няколко будители с текст, който ги представя. Сред подбраните радетели на българщината имаше писатели, книгоиздатели, революционери, отдали живота си за България. Оказа се, че няма човек, който да не познава Левски и Ботев и да не знае, какви са техните заслуги. Все още се помни и делото на д-р Петър Берон и факта, че той е автор на първия български буквар. Малко по- трудно се оказа да се разпознаването на Добри Чинтулов, но патриотичните му песни се знаят и до днес.
По- подробно се запознахме с живота и делото на Антон Страшимиров- книгоиздател, борец за свобода и справедливост и автор на произведението „Мрак“, което предстои да гледаме на сцената на театър „Адриана Будевска“. Интересно ни бе да узнаем, че всъщност А. Страшимиров е учителствал в нашия край и е издавал вестник в Бургас.
За финала на днешния ден запазихме малка кулинарна задача - закачка. Всеки от потребителите трябваше да украси малък десерт с рисунка в съответствие с днешната тема. Някои нарисуваха книга, слънце... А вие, какво бихте нарисували?

Поклон пред делото на книжовниците, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.


Коментари

ПОПУЛЯРНО

Фестивал „ИБЕРИЯ - СОЗОПОЛ 2024“

Занятие по хлеботерапия проведоха потребителите на ЦСРИ

Традиционната Великденска беседа в Сдружение „Социален център Бургас“