Сайт за новини и информация за хората с увреждания

Сайт за новини и информация за хората с увреждания
Снимка: Pexels

Сайт: https://www.horata.org/

  • Около 1,3 милиарда души са претърпели значителни щети. Това представлява 16% от световното население, или 6 на 1 от нас.
  • Някои хора с увреждания умират 20 години по-рано от тези без увреждания.
  • Хората с това разстройство са 2 пъти по-склонни да бъдат изложени на риск от развитие на заболявания като депресия, астма, диабет, инсулт, затлъстяване или лоша хигиена на устната кухина.
  • Хората с увреждания са изправени пред много предизвикателства в областта на здравеопазването.
  • Хората с увреждания имат 15 пъти по-трудно пътуване до и от недостъпен транспорт, отколкото хората без увреждания.
  • Неравенството в здравеопазването произтича от несправедливите условия, пред които са изправени хората с увреждания, като стигматизация, дискриминация, бедност, изключване от образованието и заетостта и бариерите, пред които е изправена самата здравна система.

Преглед

Инвалидността е част от човека и неразделна част от неговия житейски опит. Това е резултат от взаимодействието на заболявания като деменция, слепота или увреждане на гръбначния мозък с редица фактори на околната среда и личността. Днес около 16 милиарда души - 1,3 милиарда от населението на света - са сериозно засегнати от това заболяване. Този брой нараства поради нарастващия брой незаразни болести и продължителността на живота на хората. Хората с увреждания представляват различни групи и фактори като пол, възраст, полова идентичност, сексуална ориентация, религия, раса, етническа принадлежност и икономически условия влияят върху техния житейски опит и здравни нужди. Хората с увреждания умират преди другите, имат лошо здраве и са изправени пред много ограничения в ежедневните си дейности.

Фактори, допринасящи за неравенството в здравеопазването

Несправедливостта в здравеопазването произтича от несправедливите условия, в които се намират хората с увреждания.

Структурни фактори: хората с увреждания са изправени пред увреждания, стигматизация и дискриминация във всички аспекти на живота, което се отразява на тяхното физическо и психическо здраве. Законите и политиките ги лишават от правото да вземат свои собствени решения и позволяват много вредни практики в здравния сектор, като принудителна стерилизация, принудително осиновяване и лечение и дори институционализиране. А новините за хора с увреждания биха помогнали в тази посока.

Социални детерминанти на здравето: бедността, липсата на достъп до образование и заетост и лошите условия на живот представляват риск от лошо здраве и неудовлетворени здравни нужди на хората с увреждания. Липсата на официални механизми за социална подкрепа означава, че хората с увреждания разчитат на подкрепата на семействата си, за да участват в медицински и социални дейности, което не само ги поставя в неравностойно положение, но и грижи се за тях. Хората (предимно жени и момичета) също са в неравностойно положение.

Рискови фактори: хората с това разстройство са по-склонни да бъдат изложени на рискови фактори за незаразни заболявания като тютюнопушене, лоша диета, консумация на алкохол и физическо бездействие. Основната причина за това е, че те често остават далеч от интервенциите за обществено здраве.

Здравна Система: хората с увреждания са изправени пред препятствия във всички аспекти на здравната система. Например липсата на знания, негативните нагласи и дискриминационните практики сред здравните работници, липсата на достъп до здравни заведения и информация и събирането и анализа на информация и данни за хората с увреждания допринасят за здравните различия, пред които са изправени членовете на тази група.

Международна рамкова програма

Държавите са длъжни да се справят със здравните неравенства, пред които са изправени хората с увреждания, съгласно международното право в областта на правата на човека и в някои случаи вътрешното законодателство. Има 2 важни международни рамки, свързани с равенството в здравеопазването на хората с увреждания. Конвенцията за правата на хората с увреждания изисква държавите-страни по конвенцията, да гарантират, че хората с увреждания имат достъп до същия обем, качество и безплатно или евтино здравеопазване като другите лица.

Резолюция на Световната здравна конференция номер 774.8 относно най・високите постижими здравни стандарти за хората с увреждания призовава държавите-членки да осигурят достъп на хората с увреждания до ефективни здравни услуги в рамките на универсално здравно покритие, еднаква защита при извънредни ситуации и равен достъп до междусекторни интервенции в областта на общественото здраве.

Здраве за всички

Ангажирането на хората с увреждания е от съществено значение за постигане на целите за устойчиво развитие и глобалните здравни приоритети за осигуряване на здраве за всички.

Универсалното Здравно осигуряване е невъзможно, ако хората с увреждания не получават качествени здравни услуги наравно с другите. Инвестирането в универсално здравно осигуряване за хора с увреждания ще бъде от полза не само за хората, но и за общностите.

Възстановяването може да бъде приблизително 1 на 1 за всеки 10 йени, изразходвани за предотвратяване и грижи за неинфекциозни заболявания, свързани с увреждания.

Хората с увреждания са по-склонни да бъдат пряко или косвено изложени, така че те трябва да бъдат взети предвид при предотвратяване и реагиране на спешни здравни ситуации.

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Фестивал „ИБЕРИЯ - СОЗОПОЛ 2024“

Занятие по хлеботерапия проведоха потребителите на ЦСРИ

Традиционната Великденска беседа в Сдружение „Социален център Бургас“